ладнокрвен прид.

ладнокрвен (прид.)

Ладнокрвно му рече: - Однесете го здравото топче кај леарите и стегнете го со обрачи...
„Бојана и прстенот“ од Иван Точко (1959)
Кираџијата остана спокоен и ладнокрвен како ништо да не му нашле...
„Гоце Делчев“ од Ванчо Николески (1964)
„Не сум сам, со кучињата сум... Имам оган!“ се силеше Бојан, трудејќи се да остане ладнокрвен, прибран.
„Бојан“ од Глигор Поповски (1973)
„Чувај нерви, братче! Така не се игра. Ладнокрвно, спокојно, дури и блефирај.
„Клучарчиња“ од Бистрица Миркуловска (1992)
„Не замислував“, реков со повишен глас, „дека постои човек во Маказар со толку бујна фантазија. Па уште ладнокрвен.
„Бунар“ од Димитар Башевски (2001)
Ти си, очигледно“, му реков, „еден ладнокрвен фантазер.
„Бунар“ од Димитар Башевски (2001)
Како што постои ладнокрвен убиец, така си ти ладнокрвен фантазер.
„Бунар“ од Димитар Башевски (2001)
Во неволја или радост тој бил се истиот - ладнокрвен, спокоен, секогаш весел со добродушна шеговитост и саркастичен хумор.
„Солунските атентати 1903“ од Крсте Битоски (2003)
Тие, секако, со чувство на посебен пиетет се сеќаваат на оние млади Македонци коишто и во Првиот и во Вториот Илинден на бојното поле на својата татковина го поднесувале својот живот зачудувачки смело, зачудувачки ладнокрвно.
„Солунските атентати 1903“ од Крсте Битоски (2003)
О, бесрамна нека ми биде беседата нека биде вечен нескладот меѓу изгледот и суштината постојат волшебни приказни во коишто сѐ е налик на стварноста во коишто нема ништо што би можела да го објаснам ладнокрвно и рамнодушно!
„Ерато“ од Катица Ќулавкова (2008)
Ниту една единствена не знам ладнокрвно да раскажам бајка.
„Ерато“ од Катица Ќулавкова (2008)