ори (несв.)

Јас празник славам, Родино мила. во борби роден, во славни гори, низ него расте нашата сила, илјадогласна песна се ори!
„Мое село“ од Ванчо Николески (1950)
Пушките грмат, песна се ори, истурил народ чемер и бес!
„Мое село“ од Ванчо Николески (1950)
Предводникот викна: - Песна! Песна да се ори! И запеа прв.
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи