папсаност ж.

папсаност (ж.)

Не се разбегале и не легнале кој каде ќе можел да ја засолни главата, измршавени и изветвени, со ненадејно чувство на папсаност, а Васко Тушев, забест божем под подотворените усни држи парче пресен кромид, се веднел над својот баџанак, нем и сув, додека од карпите се разнесувал гласот на оној што стрелал.
„Тврдоглави“ од Славко Јаневски (1990)
Утакмиците изобилуваат со чудни правила, пцуење (најчесто сам себе), кошкање, папсаност и огромна количина на убави чувства.
„Тибам штркот“ од Зоран Спасов Sоф (2008)
Дали каснале залче? Или од папсаноста ги фатил сонот? А може и од уплав?
„Молика пелистерска“ од Бистрица Миркуловска (2014)