погорелец м.

погорелец (м.)

И таман Илко влезе сите на глас се насмеаја: — Ахахааа! Еве ошче еден погорелец.
„Крпен Живот“ од Стале Попов (1953)
Им правеа куќи на погорелците од војната.
„Белата долина“ од Симон Дракул (1962)