покисне св.

покисне (св.)

Двајца бригадирци излегоа од водата посрамени и покиснати до кожа.
„Бегалци“ од Јован Бошковски (1949)
Убаво облечен. Сиот утоп покиснат од дождот.
„Црнила“ од Коле Чашуле (1960)
Од друга страна, неколку кози и биволи во минување, крај патот или шините, еден нерепрезентативен, покиснат јарец во јужните планини, додека брзаме да ја фатиме магистралата пред мракот.
„Или“ од Александар Прокопиев (1987)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК