тацна ж.

тацна (ж.)

Тогаш, кога ја согледуваш правдината и ја принесуваш на тацна за да може да биде испиена.
„Читај ми ги мислите“ од Ивана Иванова Канго (2012)
Илона си го забришуваше телото со фротирката по последното туширање, додека Деница зеде јаготка од кошничката на масата, ја макна во купчето шеќер турен во порцеланска тацна и долго ја шмукаше гледајќи во темнината низ полуотворениот прозорец.
„Полицајка в кревет“ од Веле Смилевски (2012)
Што ќе правам сега, со пет шолјички и шест тацни?
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)
Таквата прилика, во саботната пијачка ѝ беше сервирана како на тацна.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)
Неговата скриена желба веќе стоеше на тацна. Требаше само да ја пружи раката.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)