јакне св.
јакне несв.

јакне (св.)

Јакнеше свеста дека крајот на козите може да донесе повеќе штета отколку полза, пове­ќе немир отколку мир.
„Времето на козите“ од Луан Старова (1993)
Мајка му, често, кога ќе немаше млеко, го носеше по млади доилки во селото да цица, а некогаш го ставаше и под коза да цица за да му јакнат бузите и непцата.
„Животраг“ од Јован Стрезовски (1995)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК