јат (м.)

Неговата сенка долга како јат претпазливо ползеше во таа мрежа, се пробиваше низ нишките на есенската магија, растеше и се губеше во чудна игра.
„Две Марии“ од Славко Јаневски (1956)
Мајките, задоволни што им спи­јат децата, подготвуваа јадење од последните трошки во своите торби.
„Времето на козите“ од Луан Старова (1993)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК