и (изв.)

И така: детето ме трга ваму, војната ме влечка онаму.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
„И!“ извика Едо целиот преточен во очекување.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
Ги знаеш сите муабети, сите роднини и пријатели, неопходна си до толку што и прегорените светилки „машки“ им ги менуваш.
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи