палат (м.)

НА СЕФЕДИНА му беше вторпат да доаѓа кај султанот, та не му беше тешко да го најде неговиот палат.
„Калеш Анѓа“ од Стале Попов (1958)
И убаво успеаја, во палати завршија, ама заборавот си го чинеше своето.
„Патот на јагулите“ од Луан Старова (2000)