параноик м.

параноик (м.)

Моларната опседнатост Делез и Гатари ја нарекуваат параноичко-фашизирачка: „Параноикот масите ги претвора во машини, тој е вештак на големите моларни единици, статистички формации, глутнички творби, организирани масовни феномени”.
„Маргина бр. 36“ (1997)
Така тој, наместо шизофреник, станува параноик: прогонуван прогонувач.
„Маргина бр. 36“ (1997)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК