партер м.

партер (м.)

Хорацио со испробан гест лежарно ја крева десницата и нацртувајќи две-три елипси во воздухот, ми се обраќа како да сум во првиот ред во партерот: - Тоа веќе стана локална бајка.
„Слово за змијата“ од Александар Прокопиев (1992)
4. ЕНТ. ДЕН Кино сала. Некаде во средината на партерот седат Грета и баба ѝ и јадат пуканки.
„МАРГИНА бр. 37“ (1997)
Ги посетуваат граѓани за кои се резервираат секогаш првите редови во партерот.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
Го охрабрував ветувајќи му дека нема да означиме старт на претставата додека во партерот не го забележиме потребниот минимум.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК