пекар (м.)

Србинот од Врпоље кој беше пекар ги обезбедуваше со „лепињи“ и бел топол војнички леб.
„Продавница за љубопитните“ од Мето Јовановски (2003)
Кај нас, театарџиите (секоја чест на исклучоците) во слободно време можат да бидат се: пекари, лекари, столари, аптекари, травари, таксисти - само не консументи на театарски претстави во кои не учествуваат.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК