пексимид м.

пексимид (м.)

Другиот извади од војничката торба парче пексимит и го стисна едниот негов крај со безмилосните заби.
„Две Марии“ од Славко Јаневски (1956)
Што немаше во нив? Бисквити, шеќер, кафе, пексимит.
„Волшебното самарче“ од Ванчо Николески (1967)
И додека Толевци кркаа од бравите, кокошките и мазниците во сред Градешница, муљазимот со аскерот топеше пексимид на Налевата бичкија во Уруп и ги распрашуваше трупарите каде се крие арамијата Толе Паша.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
И чекаме така: ден, два. Гризиме пексимит, како глувци овес.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Последен пат кога нешто имаше в уста, беше вчера, пред да почне советувањето. Пексимид и планински чај.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК