петочен прид.

петочен (прид.)

Значи, оваа година би можело петок да се прескокне: не бива петочно започнување!“
„Тополите на крајот од дедовата ливада“ од Бистрица Миркуловска (2001)
Не бидува петочно, Света Петка се лутела! Падни - стани! Бош на бош!
„Тополите на крајот од дедовата ливада“ од Бистрица Миркуловска (2001)
Како зрели луѓе, Елеазар Корео и Лука Карер си правеа чест посетувајќи се било на православните верските славја, било на петочната вечера на штотуку започнатиот Шабат на домашната трпеза во проширеното семејство Корео каде што чест гостин беше Лука Карер... 
„Светилка за Ханука“ од Томислав Османли (2008)
Туку, дај од петочново гравче. Два дена сум на сува храна. Сакам лажица да заигра.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК