плачење ср.
плаче несв.

плачење (ср.)

В бесполезно плачење зошто венеете така? Плачот остајте го еднаш!
„Сердарот“ од Григор Прличев (1860)
Се завртува, како занесена, кога ѝ паѓа в очи вратата потрчува, но пред неа застанува неможна, и, закрепувајќи се на вратата, ја спушта главата на рацете и липа од плачење). (ЗАВЕСА)
„Парите се отепувачка“ од Ристо Крле (1938)
КОТЕ: Тоа ќе му го кажеш кога ќе се разделите кај Плачиврби, кај што е местото за плачење...
„Парите се отепувачка“ од Ристо Крле (1938)
КОТЕ: Женска работа, што требало плачење, не го праќате на бесење, на печалба го праќате.
„Парите се отепувачка“ од Ристо Крле (1938)
Аирлија плачење наврапито? Кажи срце на мајка, лек да ми ти бара.
„Антица“ од Ристо Крле (1940)
САВЕТКА: Доста, мори ќерко, со тоа плачење. Престани веќе.
„Антица“ од Ристо Крле (1940)
- Престани. Ќе биде од смеење плачење.
„Кловнови и луѓе“ од Славко Јаневски (1956)
И буткајќи ја смрзнатата тупаница во големата уста, го задуши плачењето, во страв овој човек овде и мртов да не му се насмее за неисполнетата клетва.
„Кловнови и луѓе“ од Славко Јаневски (1956)
Наутро, таа ги криеше од него очите, сцрвени од плачење.
„Кловнови и луѓе“ од Славко Јаневски (1956)
Го слушна детското плачење од зад врата и ја погледна превивката на левата рака. Време е за преврзување, се сети.
„Месечар“ од Славко Јаневски (1959)
Дури кога ги чув неговите македонски зборови - се отцепи плачењето од мене.
„Црнила“ од Коле Чашуле (1960)
Луков стои до прозорецот и гледа во капките дожд што личат на долго и заборавено плачење.
„Црнила“ од Коле Чашуле (1960)
Но стрико му тогаш го подигна од подот, му ги избриша солзите и насмевнато му рече: - Ајде, Зоки Поки, доста плачење. Погледај нешто ваму!
„Зоки Поки“ од Оливера Николова (1963)
И сите што го гледаат се прашуваат: зошто е сега ова плачење?
„Зоки Поки“ од Оливера Николова (1963)
Изутрина ме разбуди задушливо плачење: офкаа и дедо ми и мајка ми и сите што леткаа низ куќата.
„Дружината Братско стебло“ од Јован Стрезовски (1967)
Таа погледна во мене и повторно брзна во плачење.
„Дружината Братско стебло“ од Јован Стрезовски (1967)
Низ прозорчињата се слуша задушливо плачење и лелекање.
„Дружината Братско стебло“ од Јован Стрезовски (1967)
- Неговото плачење ме потресува! - Не можам да гледам плачење. Многу сум жалостива! - рече Јанка.
„Билјана“ од Глигор Поповски (1972)
Се послужи и со некогашното негово црно Кате, но и тоа, од едно плачење друго не знаеше да каже.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
Поовкав, поовкав, поплакав и на гробот од Ѕвездана, ама суво плачење. Пак немам солзи.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Повеќе
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК