прасец м.

прасец (м.)

Рацете ѝ се лизгаат преку прасците: ѝ запираат околу глуждовите.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Ново мевце му се зафаќа околу бутчињата, му се навиткуваат прасците ко вретенца.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Кога го подели кафето, сестрински или братски, во двата филџана, Маре прозборе; а одвај стаса да забележи: женските мишки се како момчински прасци.
„Синовски татковци“ од Димитар Солев (2006)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи