пратка ж.

пратка (ж.)

Освен пензијата не донесол никаква друга пратка во оваа куќа.
„Бојана и прстенот“ од Иван Точко (1959)
Мекдоналд во радиограмата до Force 399 ќе истакне дека и покрај нивните постојани барања на оружје, муниција и друг материјал „вашиот одзив со пратки е многу мал.
„Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)“ од Тодор Чепреганов (2001)
236 Во текот на припремите за операцијата Хелиум поради недостаток од оружје и воена опрема, а како резултат на големиот прилив на нови борци, било одлучено од страна на мисијата Spike “сите пратки од оружје и муниција за Македонија ќе одат за Brasenose кој има три илјади невооружени повторувам невооружени луѓе.
„Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)“ од Тодор Чепреганов (2001)
Недостатокот на пратки го оневозможува процесот на ослободување.“
„Британските воени мисии во Македонија (1942-1945)“ од Тодор Чепреганов (2001)
На таков начин биле пренесени и другите четири пратки.
„Солунските атентати 1903“ од Крсте Битоски (2003)
Кога од Велес за Солун била праќана четвртата пратка динамит, на станицата било спомнато името на Гиго Шарлаганџијата, познат производител на шарлаган во Велес.
„Солунските атентати 1903“ од Крсте Битоски (2003)
Списите се подредени во прилично обемни картонски кутии, во кои, по сè изгледа, некогаш дамна, во нашиов град пристигнала пратка чевли од некогаш прочуената фирма Бата.
„Желките од рајската градина“ од Србо Ивановски (2010)
Кога тој ја доби пратката не можеше да поверува.
„Азбука и залутани записи“ од Иван Шопов (2010)
Камионот со поштенските пратки поаѓаше од поштата во Штип во шест часот наутро.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
Веднаш, без да дадам отказ, го напуштив своето место, си ја презедов врз себе одговорноста затоа што на масата останаа неиздупчени сметки, несортирани, и не ми остана ништо друго освен да заминам дома, да ги земам парите и преку разнесувачите на вредносни пратки да ги информирам роднините за мојата нова финансиска ситуација.
„Црни овци“ од Катица Ќулавкова (2012)
Ја замолив да отиде на таа и таа улица, да ја земе пратката и да ми ја донесе. Ѝ дадов пари за превозот однапред во случај да сум отидена ако пристигне автобусот пред таа да се врати.
„Знаеш ли да љубиш“ од Ивана Иванова Канго (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК