промириса св.

промириса (св.)

На мудурот и другите Турци им турија од кокошката, но бидејќи тепцијата промириса на „домус", и како што рекоа они оти се вечерани, и дека дошле само на муабет „да поминит, зарем, времето", се напија уште по една ракија, ако по вечера, и станаа та си отидоа.
„Крпен Живот“ од Стале Попов (1953)
Пливам по снегот, а нешто ми примирисува на диња, на кајсија, на варено овошје.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Живци. Се заплеткал нервниот систем и примирисува на изгорено.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Тој забележа како Џулија ја крева својата чаша и ја помирисува со искрено љубопитство.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)