трчка несв.

трчка (несв.)

Трчкаа низ селото, повикуваа неколцина од општината и сѐ им беше нешто неправо: викаа и пцуеја на сѐ што ќе видеа пред себе.
„Дружината Братско стебло“ од Јован Стрезовски (1967)
Почнав да потпевнувам и да трчкарам надолу, кај другарите.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Петра исто така тој ден го виде Дине, ама не му се приближи, не му проговори, како да чувствуваше дека под кожата му се тркалаат костенови ижувини, нејзе ѝ беше мило што е надвор, што ја прикрпува бараката, што може да го удри чиста ава, што околу него се трчкаат неговите и дечињата на Тронда.
„Исчезнување“ од Ташко Георгиевски (1998)
Тие ќе трчкаат и лаат наоколу, среќни... ***
„Читај ми ги мислите“ од Ивана Иванова Канго (2012)
Ако беше среќа досега требаше пород да ни трчка низ куќа.
„Последната алка“ од Стојан Арсиќ (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК