у (изв.)

И колку тие да ја сардисаат четата, ти удираат на овчарот Ристета и овој, колку ги видел, почнал да вика: „У ош, ош, ош! Мрчо, Шарко, Лиса, кај ватите бесот да ве вати!“
„Крпен Живот“ од Стале Попов (1953)
- У, да би ме немало! - сама се прекори мајка му.
„Волшебното самарче“ од Ванчо Николески (1967)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи