јавање ср.

јавање (ср.)

Овде невестата се засрами и му вели на дедот Петка: — Дедо Петко', ми се здрвиа нозете од јавање, нека а запре Илко маската да слеза.
„Крпен Живот“ од Стале Попов (1953)
Ние имавме еден коњ кој беше само за јавање, а јас не бев добар јавач.
„Три жени во три слики“ од Ленче Милошевска (2000)
Кутриот мој брат неискусен во јавање на коњ, го удрил коњот по слабините и тој се в дал во лет, го исфрлил брат ми од самарот, на прашливот пат, врз камењата, во темната ноќ...
„Животот од една слива“ од Зорица Ѓеорѓиевска (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи