двајца (бр.) - водач (имн.)

И тука паднаа доста Турци од востаниците на Мате Никола и Димитрија Стале, но тие беа совладани; двајцата водачи со останатите живи селани побегнаа од селото, кое беше до темел изгорено и разурнато.
„Калеш Анѓа“ од Стале Попов (1958)