бил (гл.) - лош (прид.)

Многу биле лоши, разлавални; татко и мајка ич не ризале, многу ги огорчувале, и зер татко им бил многу лут, така и мајка им, та беа ги колнале многупати, ете зер ѓавол натемаго беше се погодил, чедо, некој лош саат, кога ги колнала мајка им вака: „Синко Сиве и ти ќерко Чуле!
„Силјан штркот“ од Марко Цепенков (1900)
Еден од нив е да го врати потегот кога ќе стане јасно дека бил лош.
„МАРГИНА бр. 11-12“ (1995)
Во тој миг си помислив, честопати таа плачела, ќе плетеше и плачеше, изгледа учителот бил лош и сега ѝ текнало да плаче, а мене не ме слуша.
„Три жени во три слики“ од Ленче Милошевска (2000)