нема (гл.) - лош (прид.)

- „Лошото време го прават лошите луѓе“ , велеше Лазор Ночески „и нема лошо време што е подалеку од луѓето.“
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Знаеш ли зошто Тики никогаш немал лош трип?
„МАРГИНА бр. 37“ (1997)
Жената немаше лоша душа, освен што беше осамена.
„Знаеш ли да љубиш“ од Ивана Иванова Канго (2013)
Бев убедена дека нема лоши деца, што и навистина е, но не знам зошто, дали фактот што сѐ уште не зборував течно француски, дали нешто друго беше во прашање, тој некако не ме прифаќаше.
„Животот од една слива“ од Зорица Ѓеорѓиевска (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК