помине (гл.) - седи (гл.)

Тие не требаше да бидат врзани, самите се имаа врзано за нејзината миризба и сѐ зад нозете ѝ одеа, па така, првата ноќ ја поминаа седејќи врз бовчите.
„Исчезнување“ од Ташко Георгиевски (1998)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК