прејде (гл.) - во (предл.)

А кога ќе се врати пак кај Мухамеда да му докажува дека го напуштил Ристоса и прешол во неговата вера, тогаш Мухамед уште полуто ќе го измаршира и ќе му рече: Не ми требат мене предавници; оди кај сакаш!
„Калеш Анѓа“ од Стале Попов (1958)
Ќе му го реча в очи и ќе си замина, — си донесе Толе решение и го зеде Трајка со него, та еден убав пролетен априлски ден, по канал, пак преку Врпско, прејде во Гудјаково, а оттаму преку Никулица отиде во Вепрчани.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
Но претчувствувајќи дека Бахтијар ќе ги насочи потерите по побегнатите кон север чети, тие не се задржаа во Крушевица; ниту Толе се раздели од Андона да прејде во својот „пашалук" преку Црна, бидејќи пред два-три дена таму го бркаа; но заедно со Андона се истави до селцето Вепрчани, на границата меѓу мариовските и дренско радобилските планини, та ако дојде некој зорт, да ги фаќаат нив, бидејќи тие не беа уште газени од потери.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
Појот паѓа како да се губи во некоја глува шума и наскоро, чиниш од далеку, испрекинато, нескладно, длабоко, осамено, преполнето со солзи и пејовито се премотува непремолчано, се прекршува, се пренесува и пронижува преоѓа во тажновито, молбено и осамено битисување: Твојте лисја, горо сестро, Пак ќе ти се вра-а-а-тат, А мојата младост, горо, Нема да се вра-а-а-ти-и-и...
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
Веќе осеќам како влагата постојано преоѓа во мене.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Иако со константната употреба не се развива толеранција, првобитната еуфорија преоѓа во нервоза, немирност, okno.mk | Margina #8-9 [1994] 131 хиперсензитивност, несоница и губење на телесната тежина.
„МАРГИНА бр. 8-9“ (1994)
- Твојата девојка преоѓа во напад.
„МАРГИНА бр. 19-20“ (1995)
Кога прејдов во состојбата, полека се забрзаа сè додека нивните светкави пердуви не се претворија во чисти облици на боја.
„МАРГИНА бр. 19-20“ (1995)
Откако, заедно со умирањето на институциите исчезна и културниот контекст, политиката стана единствениот вистински контекст со оглед дека приватизираниот имот се распределува под нејзината сила, Куликовата уметност преоѓа во политички чин.
„МАРГИНА бр. 34“ (1996)
Од сосема нормална состојба речиси неусетно прејдов во онаа другата: бев свесен; моите мисли и чувства беа во склад со таа свест и тој преод беше лесен и јасен.
„МАРГИНА бр. 10“ (1997)
Нашата гуска одеднаш од вкочанетата позиција преоѓа во цик-цак трк притоа викајќи, и со некоја збркана логика, по десетина чекори, се буцнува во барата: Пред сè, поради брзината.
„Човекот со четири часовници“ од Александар Прокопиев (2003)
Лицето одненадеж ѝ прејде во презир, па промрмори „Безобразлук! Во моја куќа...
„Чкртки“ од Румена Бужаровска (2007)
Братучед ми сигурно се вознемири затоа што шепотот му прејде во тивок, од нервоза растреперен говор: - Не сум стоел јас кога сум мочал, тоа... - не успеа да се доискаже бидејќи тетка ми го прекина со едно гласно „шшшшшт!“ па братучед ми повторно повтори со шепот, како претходно да не го слушнале.
„Чкртки“ од Румена Бужаровска (2007)
Само ќе си ги собере зраците ќе си ги заташка пегите и ќе прејде во друг дом!
„Ерато“ од Катица Ќулавкова (2008)
Таман почна да задремува слушна чудно брмчење кое наскоро прејде во гласна бучава.
„Сонце во тегла“ од Илина Јакимовска (2009)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК