прејде (гл.) - наспоред (предл.)

— и преку огради го фатија сите тројца долот, та прејдоа наспоред, во растот, да гледаат што прават агите.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК