привлече (гл.) - продавач (имн.)

Но, наеднаш среде тој вриеж од луѓе, вниманието го привлекува продавачот на змии, што ги носи под кошулата, ги гали, ги вади, ги пушта, па оваа морничава глетка конечно може да го натера човека да побара посвеж воздух надвор од "Капали чарши".
„Патувања“ од Никола Кирков (1982)