привлече (гл.) - пчела (имн.)

Тогаш носеше обетче и можеби обетчето, неговото црвено камче, ја привлече пчелата, мислејќи дека е цветче, па откривајќи ја измамата, од инает го касна?
„Животраг“ од Јован Стрезовски (1995)