рече (гл.) - лош (прид.)

АМПО: Ама не лути се, де, ако реков лош збор, ништо лошо не му сторив, не му ја симнав ѕвездата од чело.
„Чорбаџи Теодос“ од Васил Иљоски (1937)
Сè во што беше тој упатен, почнуваше и завршуваше на она: дали некој некого случајно не го навредил; некој случајно и за него да не рекол лош збор, и кој бил поводот за да се рече тоа?
„Жената на белогардеецот“ од Србо Ивановски (2001)