сме (гл.) - лош (прид.)

- Не сме лош, туку напатен.
„Улица“ од Славко Јаневски (1951)
Толку ли сме лоши, толку ли сме грди, ослепаго, та неќиш да нѐ видиш.
„Толе Паша“ од Стале Попов (1976)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК