стави (гл.) - пепеларник (имн.)

Со увозен алат делкаше од јасеновото дрво јавач со куси нозе, не војник и не светец туку некаков ломбак без облека, широконос, без очи, со теме на кое, на шега да се забележи, можеше да се стави пепеларник; кобилата или маската под негоимаше наведната, скоро набиена глава меѓу предните нозе: се притајува и ќе се пропне доколку врз грбникот и легне тежина за која уметникот и творецот не ја приготвил.
„Забранета одаја“ од Славко Јаневски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК