го (зам.) - лоцира (гл.)

Првото вдишување на нејзиниот мирис предизвика во него некакво сеќавање што не можеше да го лоцира, но беше силно и вознемирувачко.
„1984“ од Џорџ Орвел (1998)
Сакаше да го лоцира местото на конфликтот, последиците за мене, за семејството, за моите татковини.
„Потрага по Елен Лејбовиц“ од Луан Старова (2008)