го (зам.) - ничкоса (гл.)

Си отиде во Америка. Ме остави со синот Ристо.
„Постела на чемерните“ од Петре Наковски (1985)
Колку време седеше така неподвижен, со оџагарени очи, без мисли, не забележувајќи дека веќе го обвила темнината?
„Црни овци“ од Катица Ќулавкова (2012)
За глава извишил бој над сите... мигум го ничкоса погледот.
„Молика пелистерска“ од Бистрица Миркуловска (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК