што (зам.) - тропа (гл.)

Тогаш чу како оној што тропаше и поугласно викна: - Домаќине . . .
„Луман арамијата“ од Мето Јовановски (1954)
Го запирам дишењето, а тропањето си трае, си иди ко оддалеку. Ја пуштам раката под мене, барам да видам што тропа, од кај иди чукањето.
„Пиреј“ од Петре М. Андреевски (1983)
Дали од брзање или од други причини, ќе се знае од тоа што тропа во кутијата или од тоа што шушка во пликот.
„И ѓаволот чита пРада“ од Рада Петрушева (2013)