ангел (имн.) - секој (зам.)

Ваша работа ќе биде навечер да ги палите а наутро да ги гаснете!“ и така тие ангелите секоја вечер, кога ќе се затемнело, никој да не ги види, ги палеле кандилата и месечината, а наутро, уште во муграта, ги гаснеле ѕвездите и месечината и го пуштале преку Земјата сонцето запалено.
„Крстот камбаната знамето“ од Мето Јовановски (1990)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК