андерграунд (имн.) - филм (имн.)

Сите беа okno.mk | Margina #15-16 [1995] 121 воодушевени што најпосле еден андерграунд филм почна да се прикажува во комерцијалните кина и тоа среде Менхетн.
„МАРГИНА бр. 15-16“ (1995)
Беше убеден дека успехот на Девојките од челзи е всушност знак дека сега и обичните луѓе сакаат да гледаат андерграунд филмови.
„МАРГИНА бр. 15-16“ (1995)
Ни предложи некои од нашите филмови да ги ставиме во неговиот каталог, заедно со останатите андерграунд филмови кои ги држеа во FMDC, но тоа на Пол воопшто не му се допадна.
„МАРГИНА бр. 15-16“ (1995)
Тој- ние нашите филмови не ги гледавме како андерграунд филмови, не ги гледавме ниту како комерцијални филмови.
„МАРГИНА бр. 15-16“ (1995)
Користењето на рокенролот ме врати на некои рани андерграунд филмови, но она што беше ново е холивудскиот начин на отворање и рекламирање на еден таков филм. (И, секако, тоа беше првата добра улога на Џек Николсон).
„МАРГИНА бр. 17-18“ (1995)
Летото - го прави филмот “Девојките Добива средства од архи­тектот Филип од Челси”, кој во Декември станува Џонсон за муралот “13-те најбарани првиот андерграунд филм што е луѓе” за павиљонот на државата прикажан во комерцијален театар.
„МАРГИНА бр. 11-12“ (1995)
Ондин и јас ги погледнавме сликите и видовме дека куршумот поминал низ две плави и една портокалова Мерлинка. (...) Единствена “андерграунд” работа во врска со американските андерграунд филмови, мислам, во буквална политичка смисла мораше да се криеш од власта, беше таа што во шеесетите постоеше навистина сериозен проблем со цензурата.
„МАРГИНА бр. 11-12“ (1995)