даб (имн.) - цепеница (имн.)

Во огништето, врз запалените дабови цепеници прскаат искри, разигран е пламенот, баботи во оџакот и блашена топлина одајата, а тој издолжува валкани и засмрдени нозе, ги пика во легенот со жешка вода.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК