око (имн.) - нека (чест.)

Ако сакаат, што се вели, очи нека вадат.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Светлината во очиве нека да е вековита - со твојата светлина, Ѕвездо моја...
„Молика пелистерска“ од Бистрица Миркуловска (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК