пат (имн.) - пасе (гл.)

Негде на патот пасе скаменета камила: еден од манастирите во овој крај навистина така изгледа.
„Забранета одаја“ од Славко Јаневски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК