пиштол (имн.) - служи (гл.)

1. Пиштолот служи за водење борбени дејства на мало растојание. Домет: 800 до 1000 метри. Успешно дејство до 50 метри.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)