пиштол (имн.) - кон (предл.)

Настанот во црквата кога се појавија сејмените со исукани јатагани и навртени пиштоли кон луѓето, беше страшен.
„Калеш Анѓа“ од Стале Попов (1958)
Му покажав на Фред да дојде и да го продолжи разговорот наместо мене и додека ја спуштав слушалката, слушнав звук од експлозија и се свртев: ја видов Валери како држи вперен пиштол кон мене и сфатив дека штотуку пукала.
„МАРГИНА бр. 17-18“ (1995)