позиција (имн.) - прејде (гл.)

Нашата гуска одеднаш од вкочанетата позиција преоѓа во цик-цак трк притоа викајќи, и со некоја збркана логика, по десетина чекори, се буцнува во барата: Пред сè, поради брзината.
„Човекот со четири часовници“ од Александар Прокопиев (2003)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК