ѓавол (имн.) - го (зам.)

Несреќниот ѓавол црн ѓавол го зел.
„Пупи Паф во Шумшул град“ од Славко Јаневски (1996)
Кој ѓавол го терал да побегне од својата родна земја?! Да остави рода и земја!
„Тврдина од пепел“ од Луан Старова (2002)
Чув, не можеш од мене да скриеш те издаде нечие присуство: дека побрзо ќе гниеш од сите кои со тебе беа, а не го признаа твојот удел Иако во дните страв беше влеал успеа да го земеш само она што ѓаволот го нудел... 2006
„Сите притоки се слеваат во моето корито“ од Марта Маркоска (2009)
Умиравме, умирале, умираат без засолн во часот суден Ослободени од тврдоста на телото што ѓавол го зема.
„Забранета книга“ од Веле Смилевски (2011)
Андриќ сфатил дека ѓаволот го повикува на кавга, па му рекол дека во литературата, исто како и кај парите, има едри и ситни.
„Календар за годините што поминале“ од Трајче Кацаров (2012)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК