ѓавол (имн.) - те (зам.)

Што ѓавола те тераше да се инаетиш и да велиш: нема држава...“
„Свето проклето“ од Јован Стрезовски (1978)
„Што ѓавол те тера пак тука да го ставаш ѕидот“, му рече жена му. „Мрдни се малку понаваму...“
„Свето проклето“ од Јован Стрезовски (1978)
„Чисти ги, му свика, за кој ѓавол те имам во шаторов...“
„Прва љубов“ од Јован Стрезовски (1992)
Што ѓавол те тера ова да го правиш?
„Прва љубов“ од Јован Стрезовски (1992)
Кој ѓавол те натера да му ја направиш оваа белја!? - викаше татко ми. - Па ти, тате ... - Јас? - Нели постојано зборуваше ова куче за куршум плаче ...
„Прва љубов“ од Јован Стрезовски (1992)
Што ѓавол те натера да го сториш тоа...
„Животраг“ од Јован Стрезовски (1995)
Се залеа себе си...со ништо. Таму кај што ѓаволот те демне.
„Портокалова“ од Оливера Доцевска (2013)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК