ѓавол (имн.) - луѓе (имн.)

„Во вас е влезен ѓаволот луѓе, велеше, тука ви е тој постојано: и кога не го сакаш и кога не го очекуваш, тој ти иде; и кога бегаш, тој со тебе трча: сенка ви е; во сè се преправа и во сè се престорува; што и да чиниш, што и да правиш, тој тука ти е: те демне и гледа кај да ти се вовре; и кога спиеш, и насон - тој тука ти е...“
„Свето проклето“ од Јован Стрезовски (1978)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК