голем (прид.) - пиштол (имн.)

Командантот Планински извади голем пиштол и испука во небо.
„Волшебното самарче“ од Ванчо Николески (1967)
Тој ја зеде мојата рака во својата, заедно ја стиснавме рачката од големиот пиштол, нанишанивме и го повлековме орозот.
„Јас - момчето молња“ од Јагода Михајловска Георгиева (1989)
- Тоа беше вистински голем пиштол, имаше и куршуми.
„Јас - момчето молња“ од Јагода Михајловска Георгиева (1989)