подмолен (прид.) - татнеж (имн.)

Скоро воопшто не ги забележував потресите што секои десетина минути со грозен подмолен татнеж ја потресуваа земјата.
„Друга мајка“ од Драгица Најческа (1979)
Како со коренот на своите стапалки да цицаше од земјата подмолен татнеж, раскажуваше: „Чумата не се шири по светов сама од себе и не ѝ го разнесуваат семето ветришта. Земјата се покрива со трупови.
„Тврдоглави“ од Славко Јаневски (1990)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК