прав (прид.) - нос (имн.)

Црни очи, црни веѓи, црни коси, белузликаво лице. ситни бели заби, набубрени црвенкасти усни, прав нос, мали ушиња, пуштена гушка.
„Крпен Живот“ од Стале Попов (1953)